November 2011 was ik in een levensechte hel. Ik was toen bijna 23 jaar. Rond die tijd ging ik voor de eerste keer naar meetings. Daar gaf iemand me een nummer van ene ”Hans Smith”, de persoon welke me het nummer gaf dacht dat ik de hulp van Hans nodig had. Waarom weet ik niet maar ik denk omdat diegene zag dat ik het nogal moeilijk vond in herstel te komen en aaneengesloten clean-tijd op te bouwen. Ik heb toen gesprekken met Hans gehad, in die gesprekken heb ik me bloot kunnen geven. Nu ik dit typ ben ik oprecht dankbaar en staan de tranen in m’n ogen dat ik dat samen met hem heb mogen doen. In die gesprekken heb ik me altijd begrepen en gehoord gevoeld. Hans is voor mij een schakel tussen leven en dood geweest.

Ik vergeet nooit meer het moment dat ik na een gesprek met Hans z’n ruimte wilde verlaten en er ongeveer dit gesprek plaatsvond: ”Nu hebben we een hele tijd over herstel gepraat, maar het eerste wat ik nu ga doen is naar de c…..sh.p en een dikke .o..t halen’.’ Daarop zei Hans: ”Dat snap ik… dat komt omdat er op jouw ene schouder een terrorist zit met dubbele kogelbanden en een groot geweer, en op jouw andere schouder zit er nog eentje met dubbele kogelbanden om en een groot geweer. Deze beide terroristen zitten met z’n tweeën op jouw in te schieten en jij staat daar…. zonder wapen………………..” Waarop ik antwoordde: ”……….Ja dat kan wel zijn, maar toch ga ik daar nu naartoe en het halen.” Ik liep weg en reed weg in m’n autootje.” In januari 2012 was ik rijp voor de kliniek, ik had een rock-bottom. Ik sprak dit uit tijdens een gesprek met Hans. Hij kende me intussen en besloot toen dat een bepaalde kliniek in mijn geval een goede keuze zou zijn. Ik kon me hierin vinden en besloot een klinische opname van 8 weken te volgen, dit werden er uiteindelijk 10. Na de opname heb ik nog ong. 6 maanden in een safehouse gewoond, omdat mijn ”oude” woonomgeving niet bevorderlijk was voor mijn herstel.

Er is sindsdien veel veranderd in mijn leven. Ik ben aaneengesloten 1539 dagen clean inclusief de drug alcohol. Ik ben gestopt met roken ongeveer twee dagen na mijn opname in de kliniek, en ben nog steeds gestopt. Ik heb een nieuwe spirituele manier van leven gevonden door te werken aan het twaalf stappen Minnesota model. Het is me gelukt in twee jaar tijd mijn Havo-diploma te behalen en momenteel ben ik een student aan de Avans Hogeschool, Sociale Studies te ‘s-Hertogenbosch. Hans, ik wil jou bij deze nogmaals hartelijk bedanken voor alle goede dingen die er gedaan zijn, ik zal nooit vergeten dat er iemand was voor me welke me in alle duisternis waar mijn leven toen uit bestond mij de hoop had gegeven dat ik wél wat waard was en dat ik er wél toe deed, zelf geloofde ik namelijk heel iets anders. Ik probeer te beschrijven wat je voor me betekent hebt, maar hoe meer ik nadenk wat je voor me betekend hoe meer ik besef dat het onbeschrijfelijk is, je hebt me namelijk een leven gegeven. Ik ben je voor altijd dankbaar. **God Bless You my Friend** *Big Hug And Love* Pieter